Ghee on selitatud või, mida nimetatakse ka võirasvaks ning mida kasutatakse väga laialdaselt India köögis. Ajurveeda kirjanduses on märgitud, et kõikidest toiduks kasutatavatest rasvadest on ta inimesele parim. Seda kasutatakse nii toidu kui ravimina, et toita keha kudesid ning puhastada toksiinidest. Gheed on nimetatud ka „ aju toiduks“, sest see pidavat teravdama mõistust ja parandama mälu. Samuti aitab ta kaasa seedimise soodustamisele ning ei ärrita magu ja lisaks aitab tasakaalustada mao happelisust. Ajurveedas loetakse gheed veel selliseks toiduaineks, mis aitab kanda teiste toiduainete ning maitseainete raviomadusi keha kudedesse ja rakkudesse, tuues head tervist, pikaealisust ning elujõudu. Ghee aitab ka kuiva naha korral, niisutades nahka seestpoolt väljapoole. Seda võib kasutada ka naha võidmiseks ja pehmendamiseks.
Ghee saadakse või pikaajalisel kuumutamisel madalal temperatuuril. Selle käigus eraldatakse kogu võis olev vesi, piimasuhkur karamellistatakse ja järele jääb selge, kuldse jumega ja imeliselt lõhnav rasvaine. Ta on korduvkasutatav, ta ei roisku ja kuna kuumutamise teel on eraldatud temast piimavalk, mis tekitab või roiskumist, siis ei pea gheed hoidma isegi mitte külmikus.
Kui võis on ca 80-82% rasva ning 16-18% vett ning 2% piimavalku, siis ghee valmistamisel aurustub vesi ning piimavalk, mis juba 120 C juures kõrbema hakkab, eraldatakse ning järelejäänud suurepärane „vedel kuld“ ghee kannatab kuumust kuni 190 C.
Allikas: Hingepeegel, Alkeemia.ee
Comments are closed.