Nurmenukk

2,10

Kategooriad: ,

Kirjeldus

Koos kevadega on niitudel ja muruplatsidel hakanud õitsema kaunid kollased nurmenukud. Meie rahvameditsiin tunneb nurmenukku kui taime, “mis kahjulikud ained kehast välja ajab ja elu uuendab”.
Harilik nurmenukk (Primula veris) on rahvakeeles tuntud ka kui kanavarvas, kikaspüks, kikkahain, kukekäekaats, kuldvõti, kulupüks, kurekaats, käolill, neiulill, piimapisar, pääsulill, saksapüksid, taevasilm, taevavõti, võipäts jt. Nurmenukul on kokku üle kahesaja nime!

Tarvitatakse õisi, lehti, risoomi ja juuri. Kogutakse õitsemise ajal (juurt võib korjata kevadel ja sügisel).

Nurmenuku lehtedes on kõrge C-vitamiini tase, palju saponiine, askorbiinhapet ja leidub ka karotiini, vitamiine A, P ja E. Kõigis taimeosades on palju mangaani soola.

Nurmenukk leevendab tervisemuresid

– seentevastane ja antibakteriaalne

– rahustav, leevendab unetust ja närvilisust, vähendab kroonilise väsimuse sündroomi

– köhavastane ja rögalahtistav, leevendab bronhiiti ja astmat

– toob leevendust peapöörituse, peavalu ja migreeni puhul

– aitab neeru- ja põiekivide korral

– stimuleerib seedenõrede eritumist, leevendab kõhukinnisust

– madaldab vere kolesteroolitaset, sidudes sapphappeid ja kolesterooli

– mõjub positiivselt südamele, tugevdades südamelihast.

– leevendab liigesevalud, podagra ja vähendab värinat jäsemetes

– vähivastane, pärsib vähirakkude kasvu nt. käärsooles (juured)

– higistamaajav ja puhastav

Nurmenuku tee migreeni, peavalude, peapöörituse, unetuse korral:

Võta 2tl õisi ja 1tl kuivatatud ning peenestatud juurt, vala peale 1kl vett ja lase keema. Lase tõmmata 5 minutit ja kurna. Tarvita kogu tee 2-3 jaos päeva jooksul.

Nurmenukk toidulaual

Lehti kasutatakse salatites, tavaliselt koos teiste varakevadiste köögiviljadega või isegi kombineeritult mereandidega. Noori nurmenukulehti (õitsemise ajal) võib kasutada salatites sarnaselt leht- või peasalatiga. Vahel tarvitatakse lehti ka mõnedes liharoogade täidistes. Kuivatatud lehtede ja juurte pulbrit lisatakse paljudele toitudele.

Ta on maitsev kaunistus – noorte lehtedega võib kaunistada sülti, liha- või kalatarretist.

Võib teha vitamiinijooki – 1l vee kohta võta 100g värskeid või 20g kuivatatud lehti ja juuri, kuumuta, lase tõmmata 2-3 tundi, jahuta ja lisa maitse järgi mett.

Vormiroog nurmenukuga – keeda riis, lisa kohupiim ja nurmenuku juure pulbrit. Võib lisada rosinaid. Valada peale vahustatud muna ja küpsetada ahjus. Lisandina paku hapukoort või magusat kastet.

Õitest ja juurtest valmistatakse teed, tõmmiseid, maitseõli, salve.

Pane tähele! Juurte üleannustamisel võib tekkida iiveldus, kõhulahtisus ja oksendamine. Tasub vältida kasutamist väikelastel, imikutel ja rasedatel. Õite vesitõmmis võib tekitada nahal allergilisi nähte.

Põnevat nurmenuku kohta

– Harilik nurmenukk on Norra Hordalandi maakonna tunnuslill.

– Nurmenukku on mitmetes legendides kirjeldatud kui kuldset võtmekimpu, millega avanevad taevaväravad, et kevad saaks maa peale tulla.

– Üheski meie looduslikus taimes ei leia me nii palju vitamiin C-d kui nurmenuku lehtedes. Ainult mõned kibuvitsaliigi viljad suudavad temaga võistelda.

– Juba keskajal peeti nurmenukku suisa maagilise toimega taimeks – usuti, et ta toob leidjale õnne.

– Ravimtaimena tunti nurmenukku juba antiikses Kreekas, kus ta oli kaheteistkümne jumala lill, sest aitas 12 haiguse korral.

– Kuulus loodusravi austaja pastor Kneipp pidas väga tõhusaks reumaravimiks 1-2 tassi nurmenukuteed päevas.

– Nurmenukk on üks väheseid taimi, kelle C-vitamiin säilib nii kuivatamisel, soolamisel kui marineerimisel.

Back to Top