Kirjeldus
Mate teed valmistatakse matepuu kuivatatud lehtedest. Mate tee annab palju energiat ning selles leidub pinget vähendavaid vitamiine, mineraale, antioksüdante ja aminohappeid. Matet võivad julgelt juua ka need, kel vererõhk on kõrge. Mates leiduv kofeiin, õigemini mateiin, ei tõsta märkimisväärselt vere rõhku ja mõjub maole kohvist paremini. Mate tee sisaldab ka palju rauda. Näiteks on see väga kasulik aneemia puhul ning kiirendab ainevahetust.
Ka üha enam eestlasi avastab enda jaoks mate, kui kuulevad sõpradelt-tuttavatelt selle joogi mõjust.
Proovijad kinnitavad kui ühest suust, et mate tee joomine toob teatavat laadi vaimse selginemise, rahustab ja annab energiat.
See on tõsi, sest mates olevad ained mõjutavad kesknärvisüsteemi tööd ja selles sisalduv teobromiin aitab lihastel lõdvestuda. Samuti on mates saponiine — aineid, mis stimuleerivad immuunsüsteemi ja kaitsevad keha erinevate haiguste eest. Lisaks pärsib mate söögiisu ja reguleerib seedimist.
Kokku on mates 196 kasulikku elementi, 24 vitamiini ja mineraali ning 15 aminohapet.
Mate maitset on keeruline võrrelda ühegi teisega. See on kergelt mõru, kuna seal on palju tanniini. Selle eripärase, esmaproovijatele kindlasti ehmatava maitsega aga harjub kiiresti ja kerge sõltuvus, mis võib tekkida, on ainult positiivne.
Suur osa mate tee unikaalsusest moodustab traditsionaalne valmistamis- ja serveerimisviis. Seda võib küll juua nagu tavalist puruteed tassist, aga parem on matet nautida kalebassist (calebas) läbi bombilla. Kalebass on pudelkõrvitsast valmistatud anum, bombilla aga ühendab endas kõrre ja sõela, mis ei lase teepurul suhu sattuda.
Kalebass täidetakse umbes poolenisti teepuruga ja valatakse peale kuum, kuid mitte keev vesi ja juuakse koheselt. Vett võib peale valada ligi kümme korda, ilma et maitse kaoks.
Nii nagu jagatakse sõpruse ja austuse märgiks käest kätte rahupiipu, nii on ka mate puhul kombeks — kalebass saadetakse käest kätte ringi käima.
Mate tee
allikas:delfi.ee