Karkade

2,60

Karkade e. hibiskus

Kategooria:

Kirjeldus

Karkade e. hibiskus on hästi tuntud C-vitamiini allikana, ent mitte ainult. Hiina meditsiinis on teda aegade vältel kasutatud kõrge vererõhu ja maksahädade korral.

Hiinas on tehtud ka kliinilisi katseid tõestamaks taime võimalikku abistavat rolli südamehaiguste ennetamiseks (takistamaks „paha” kolesterooli depositsiooni ehk ladestumist).

Raviefekt põhineb peamiselt kõrgel P-aktiivsete ainete ja antotsüaanide olemasolul. Hibiski- ehk karkade teed on sajandeid araabia rahvameditsiinis kasutatud leevendava, spasmolüütilise ja antibakteriaalse vahendina. Hibiskitee tugevdab kapillaare, aitab langetada vererõhku, alandab kolesterooli taset, on antibakteriaalse toimega, mõjutab soodsalt maksa ja kõhunäärme talitust, omab allergiavastast toimet, kaitseb alkoholi toksilise mõju eest.

Jooki soovitatakse kõikidele vanusegruppidele, sest ta kustutab janu, reguleerib söögiisu ja parandab seedimist. On täheldatud, et külm jook alandab, kuum jook aga kergitab vererõhku.

Hibiskuses sisalduv kvertsitiin parandab nägemist, võtab silmadelt väsimuse, aitab organismil puhastuda, väljutades mittevajalikud ainevahetusjäägid.

Stimuleerib sapi tootmist, suurendab maksa kaitsevõimet, parandab ainevahetust, täidab organismi elujõu ja toonusega, suurendades selle vastupanuvõimet nakkushaiguste suhtes. Seepärast kutsuvad
araablased hibiskiteed reipuse ja pikaealisuse joogiks.

NB! Hibiskus on vastunäidustatud neeruhaigetele, sest sisaldab piisavas
koguses oblikhapet.

Karkadet kasutatakse ravimteena. Võtta 2 kuhjaga tl karkadet, valada peale 1 klaas keevat vett ja keeta kinnises nõus 3–5 minutit. Magustada suhkruga. Juua korraga 1 klaas või ½ klaasi gripi ja teiste külmetushaiguste profülaktikas.

Allikas: Toivo Niiberg, “Toataimed roaks ja raviks”, Maalehe Raamat

http://maakodu.delfi.ee/

Back to Top